10. avgust 2009

Herrang Dance Camp no.2

#2 Potovanje Ljubljana-Stockholm-Herräng
Ne morem mimo, ne da bi omenil poti, ki vas pripelje v Herräng (hihihi). Priporočam vam, da živčke in skrbi pustite doma, saj vam na poti čisto nič ne pridejo prav. Če smo že s pakiranjem imeli dosti preglavic, naj bo vsaj potovanje umirjeno, kajne.
Z letalom pristanemo v Skavsti ali na Arlandi - švedski letališči, od koder se z avtobusom Flybuss ali vlakom, odpeljemo v Stockholm (namig: ne pozabite kupiti povratno karto). Iz Stockholma vodijo različne poti v Herräng - izjema: v času HDC-ja, je ob vikendih organiziran direkten prevoz iz Arlande v Herräng. Direktne poti drugače ni, toda važno je da se na koncu znajdete v mestu Halstavik. Obstaja pa še ena manj težavna pot, ki ne zahteva potovanja skozi Stockholm. To je pot, ki pelje direktno iz Arlande v Nortälje ter od tam potem po standardni poti do Herränga.


Potovanje sâmo ni nič kaj posebnega, a vseeno lahko rečem, da zna postati svojevrsten izziv. Vožnje združujejo prijetno s koristnim. Ves čas lahko spiš oziroma vegetiraš ali pa gledaš na cesto in opazuješ pokrajino, kjer se ti občasno prikaže morje. Gozdovi so zaradi breze svetli in po večini listavci. Hiše so čudovite, toplih barv in niso stlačene ena ob drugo, kot je to običaj po večini Evrope. Vozniki na cestah so umirjeni in uvidevni, ravno obratno kot pri nas. A nekaj mi je manjkalo? Po vsem tem kar sem videl, nisem na poti opazil niti enega policista (kot sem tega vajen pri nas). Nenavadno! Prav zaradi tega sem se sprostil, se počutil varnega in svobodnega.
O Švedski sem slišal že marsikaj dobrega, toda slednje mi je vlilo dodatno zaupanje do te dežele. Omenil sem že Halstavik, od kod se peljete v Herräng, z avtobusom št. 642. Moram vam priznati, da vsakič postanem veder in srečen, ko ga zagledam. Celo stisnem pest in si rečem »YESSS!« ha ha. Vstopim vanj, odložim prtljago, sedem in globoko vzdihnem. Prvič ostanem buden vse do »končne« postaje.. S tristo ton težko prtljago izstopim na postaji Herrängs Skola in se za trenutek ustavim. Še enkrat preverim ali imam vse pri sebi. Ok, checked!
Opazujem avtobus, ki odhrumi in izgine za naslednjim ovinkom.


Danes je četrtek in ura kaže malo čez pol šesto popoldne. Sončno je, čeprav se na nebu zbirajo mali puhasti oblaki, ki sproti izginjajo, a izgleda, da to počnejo že ves dan. Ful kul! Sklenem, da čim prej najdem prostor, kjer bom šotoril in se pripravim za večer. Kovček je vse težji in glasnejši, ne da se mi več ukvarjat s tem in…in…in…»…foot floogie with a floy, floy! Floy doy, floy doy, floy doy…«…kaj pa je zdaj to!?! Noro, znajdem se v osrčju Herräng Dance kampa...


Piše: Gašper H.

Ni komentarjev:

Objavite komentar