2. julij 2016

Ali spada puder na plesišče?

Če želiš hiter, kratek in "varen" odgovor, je odgovor NE.
 

Zdaj pa še na dolgo in široko. Zadnje čase vse pogosteje opažam  konflikt glede uporabe pudra na plesišču med organizatorji ter nekaterimi učitelji na eni strani in plesalci na drugi strani. Načeloma so konflikti koristni, v kolikor je v njih prisotno spoštovanje, razumevanje in sposobnost uvida druge plati "resnice" oz. interesa, ampak v omenjenem primeru tega nisem zaznal. In to je tudi razlog tega članka, ker je škoda, da ta precej enostaven problem ostaja nerazrešen ali pa vsaj nerazjasjen.
 

Nedavno nazaj je namreč prišlo do situacije, kjer so plesalci na čistem začetku samoiniciativno posuli plesišče s pudrom. Razlog je bil, jasno, nedrseče plesišče. Zgodba se je nadeljevala s, pomojem mnenju, jeznim, nespoštljivim in vzvišanim pristopom dveh uglednih članov naše scene na te plesalce, v smislu, kaj se gredo. In če želijo drsenje, si naj kupijo čevlje z usnjenimi podplati. Končalo se je tako, da so ti dotični plesalci, ki so ironično imeli usnjene podplate, pobirali puder po plesišču. Cela situacija se mi je zdela malce absurdna, sploh zato, ker se mi je zdel napad na plesalce prej "versko" obarvan (oz. osnovan predvsem na nekih tretjih prepičanjih in izkušnjah) in nekakšna priložnost za praznjenje jeze lastnih življenjskih frustracij, kot pa neposreden odziv na dejansko situacijo. Situacija je bila tako intenzivna, da so bili plesalci še ves večer zastrupljeni z adrenalinom tega dogodka in posledično nekako paralizirani za sproščen ples. Tega pa ne privoščim nobenemu plesalcu.

Seveda, obstaja tudi druga plat zgodbe. Kljub neobvljadljivi jezi in egu omenjenih članov, obstaja opravičljiv razlog za konflikt. Sam vidim dva večja razloga. Prvi je nesrečen dogodek, ki se je zgodil pred leti v kavarni Union. Plesalci so namreč potresli del parketa s pudrom. Mimoidoča, nič hudega sluteča plesalka je šla mimo in ko je stopila na puder, ji je spodrsnilo. Ob padcu si je zlomila nogo. Sam si ne predstavljam, da bi mi nekdo vzel zmožnost plesa za nekaj mesecev. In to ni edina neprijetnost ob taki poškodbi. A si predstavljaš, da se to zgodi tebi? Hodiš ob plesišču, ti spodrsne, puf..., in si v bolnici. 



 Če dam na stran tale čustveni dogodek in, če posplošim, sem mnenja, da je varnost pred udobjem. In ne, da bi bilo s pudrom kaj narobe, problem vidim le v nepredvidljivosti in nekonsistenčnosti drsečih tal. Swing je že sam po sebi spontan, kreativen in energičen in že občutek, da se ne moreš zanesti na tla, ni ravno prijeten, da poškodb sploh ne omenjam.
 

Drug vidik je objektivna odgovornost organizatorjev. Mislim, da se tudi od nas plesalcev lahko pričakuje spoštovanje do organizacije dogodkov. Pudranje oz. spreminjanje plesišča ni tako majhna stvar in mislim, da si organizator vsaj zasluži biti seznanjen s temi "popravki". Konec koncev niso tako organizatorji, kot tudi ne tisti, ki oddajo prostor, navdušeni nad pudranjem tal iz takšnih ali drugačnih razlogov in prav je, da se pred akcijo z njimi posvetujete.
 

V izogib tovrstnim dogodkom predlagam, da preventivno izberete primerno obutev za plesišče. Neprimeren podplat (beri: nedrseč gumijast s profilom za na Triglav) in naknadno pudranje plesišča ni uvidevno početje do tistih, ki imajo primerno obutev.
 

Situacijo se da rešiti tudi na kakšnega od naslednjih načinov:
Pravi plesni čevlji (Dax ima obširen članek na to temo).
Menjava podplata z usnjem oz. semišem je priljubljena rešitev med plesalci. Je finačno ugodnejša od plesnih čevljev (pod 20 € pri čevljarju).
Uporaba srebrnega lepilnega traku na podplatu lahko tudi hitro in instantno izboljša situacijo.


Kakšen dodaten namig si lahko najdete še na strani Gottadance.
V kolikor ste prepričani, da je plesišče primerno za pudranje, stopite do organizatorja. Že to, da se plesišče javno pudra in se ostale seznani,  da ponekod drsi, je mnogo boljše, kot pa, če se to počne brez vednosti organizatorja in se s tem poskrbi za kakšno neprijetno presenečenje soplesalcev.
 

Swing out!

avtor članka: R.

Ni komentarjev:

Objavite komentar