6. avgust 2009

Herrang Dance Camp no.1

Če plešete swing, boste prej ali slej slišali govorice o nekem Herrängu, plesnem taboru na Švedskem. Nekateri iz Slovenije smo ga obiskali že večkrat, nekateri so ga letos prvič. Pa vendar vas je po svetu še velika množica, ki ga še niste obiskali ali pa sploh ne veste o čem je govora. Če se vidite v zadnji skupini in bi radi izvedeli kaj več o tem, pocukajte za rokav kakšnega razgretega, prepotenega swingerja ali swingerko in izvedeli boste različne izkušnje. Jaz vam bom svojo skušal podal tukaj v obliki swingopisa. Kolikor je dobrih, je tudi slabih. Nič ni popolno in tudi Herräng Dance Camp ni izjema.
#1 Kaj in kje je Herräng?
Herräng je mirna, dolgočasna in čisto preprosta vasica s približno tristo prebivalci, nahaja pa se ob morju v regiji Norrtälje, t.j. na jugovzhodnem delu Švedske. Na tem območju se dan in noč izmenjata v resnici le enkrat na leto, saj imajo 6 mesecev dnevno dobo in 6 mesecev nočno dobo. V poletnih dneh dan traja nekje od četrte ure zjutraj pa vse do enajstih zvečer. Potem sledi večer, kateremu sledi mrak, ki doseže največjo têmo med eno in tretjo uro zjutraj. Poleti je na Švedskem vreme nestanovitno in Herräng ni izjema, zato je preventiva obvezna. To pomeni, da lahko v trenutku skočite iz kopalk in natikačev, v pulover in šal! Kako je vreme v zimskem času, nimam izkušenj, toda baje ni tako mrzlo kot si mislimo. V Herrängu je nekaj zelo pomembnih stavb, ki jih dnevno koristijo vsi prebivalci in plesalci: Folkets Hus (po naše Ljudski dom, kjer se odvijajo kulturne in umetniške drobtinice), Marina, vrtec in osnovna šola. Slednjo obiskujejo otroci le do četrtega razreda, nadaljujejo pa v bližnjem mestu Halstavik, kjer so preostale javne ustanove (pošta, banka, zdravstvo itd.). Ojoj, vsekakor ne smem pozabiti na kiosk (z najboljšo "hitro prehrano", ki sem jo v življenju probal) in prodajalna z živili Küggen. Tam dobite nepogrešljivo Myggo in najboljšo čokolado na svetu Daim.
INFO: če vam zmanjka denarja, lahko na blagajni dvignete denar z navadno bančno kartico (PIN koda) ali tudi s kreditno. Alkohol in cigareti so zelo dragi – samo toliko v vednost in ravnanje.Herräng je pa seveda edinstven še zaradi nečesa drugega. Enkrat na leto, v mesecu juliju, se tam odvija plesni tabor, ki ga štiri tedne oblegamo ljubitelji swing/jazz plesa in glasbe s celega sveta.
Zadeva se imenuje Herräng Dance Camp, a več o tem malce kasneje.
Piše: Gašper H.

Ni komentarjev:

Objavite komentar