3. junij 2015

Kaj bo, ker sem, in kaj bi, če ne bi ...

Razmišljam zadnjič(ne, tokrat ni bolelo..), ker sem ravno delala nalogo, in mi je na misel priletelo nekaj zanimivega... Kaj bi delala, če ne bi imela swinga? Kam bi hodila, s kom bi se družila,...

Na začetku 3.letnika gimnazije, sem vsa zadržana prišla na svojo prvo uro tečaja, na Ptuju. Ker nisem nobenega poznala, mi je bilo malce stresno, kot prvi dan šole, ali kaj podobnega. Takrat si nisem predstavljala, da mi bo po nekaj letih vse prišlo v navado, in da to, da grem vsak teden plesat (razen če morem vadit, ali se učit), in da plešem doma, postane normalno. No, oče je včasih bil plesni učitelj, in jaz sem plesala v plesnih šolah, zdaj pa je vse postalo kot moj način življenja. Kot zajtrk, kosilo, večerja.
Vse kar doživim in kamorkoli grem, grem s prijatelji, s swingom, zato mi sošolec iz srednje šole večkrat  reče: "Pa saj ti ne rabiš fanta, ki bi te kam peljal, saj imaš swing, tam pa se še itak vsi objemate."
Če ne bi bilo swinga, ne bi spoznala toliko dobrih ljudi, ki jih imam zares rada, in sem jim hvaležna, za vse lepo kar mi namenijo.
Če ne bi bilo swinga, ne bi bilo mene.
Če ne bi bilo swinga, ne bi imela izhoda iz vsakdanjega življenja.


Ker sem bila malce radovedna, 

in verjamem, da tudi vas zanima, sem o tem, vprašala še nekatere druge swingerje in swingerke...

"...hm.. Težko vprašanje. Verjetno bi se veliko bolj posvetila petju." Tina P.

"Če ne bi bilo swinga, bi igral fuzbal, laufal in plezal, to sem delal prej, zdaj pa ne več." Matjaž V.

"Če  ne bi bilo swinga, bi najbrž več časa posvetila temu, kar že zdaj počenjam z velikim veseljem (nekoliko manj odkar plešem) : klavir bi igrala redno vsak dan po nekaj ur (bistveno več časa bi si vzela za jazz improvizacije in teorijo), tako kot sem to počela v srednji šoli.
Toliko več bi brala dobre knjige, ki jih nikoli ne zmanjka, odkrivala bisere internacionalne (dokumentarne in umetniške) kinematografije, še naprej iskala pozabljene albume velikih(tudi tistih malo manj znanih) jazz/blues glasbenih ustvarjalcev. Bistveno večkrat bi šla fotografirat. Vidiš, precej stvari me čaka izven swinga. Si pa, roko na srce, enkrat, ko sem ga odkrila, enostavno ne znam več predstavljati življenja brez njega! Zdi se mi, da pred tem nisem živela kot je treba. In ni mi žal vseh stroškov in časovnih davkov, ki jih terja za kakšen resnejši angažma. Swing osvobaja in oplemenjuje duha." Elena T. 



"Preden sem se 100% posvetila plesu, sem delala kot montažerka(film in video). Najbrž bi ostala pri tem. Še vedno skušam ohranjat kontakt z vsemi, s katerimi sem sodelovala, saj rada delam oboje in bom definitivno enkrat spet nazaj v bolj video oz. filmskih vodah." Katja H. 

"Svoj čas bi posvetila v nekaj drugega, kar hrani mojo dušo, v druge vrste umetnost. Ples mi je bil zmeraj pomemben, tudi pred swingom." Mina G.

"Nisem preveč razmišljal o tem, najverjetneje ne bi imelo tako pozitivnega učinka na moje življenje kot ga ima ples. Tukaj se nahranim z energijo, podružim s prijatelji in vedno spoznam nekoga novega. Za sebe lahko rečem, da mi je ples obrnil življenje za 180°, seveda v pozitivno smer." Tadej Š.


"To je pa zelo kompleksno vprašanje, to se jaz v bistvu ves čas sprašujem. Hm... Verjetno bi se veliko bolj 
posvetil krajinski arhitekturi, ki sem jo študiral. Druga stvar je vino, ukvarjal bi se s trženjem slovenskega vina, verjetno bi ga tudi prideloval in prodajal v tujino, kjer še ga ne poznajo. Sem se pa ukvarjal tudi z gradnjo hiš iz naravnih materialov in bi se še. Mogoče se še kdaj bom. Da sem se začel ukvarjat s swingom mi ni bilo nikoli žal, žal mi je bilo mogoče nekaterih drugih stvari, ki jih ne morem počet, ker plešemo. Ampak saj življenje se jutri ne konča." Nejc Z.


(-vse slike - iz interneta-) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar